close

Ez a weboldal sütiket (cookie) használ a jobb felhasználói élmény érdekében.
Kérem, hogy a részletekért olvassa el adatvédelmi tájékoztatónkat: KATTINTSON IDE

A FLARM, a FANET+ és az OGN a repülésbiztonság és az információcsere javítására szolgáló technológiák.

A légi forgalom folyamatosan növekszik az alacsony légtérben is. A siklóernyőzés és a vitorlázás ennek a forgalomnak jelentős részét teszi ki. Egyre nagyobb szükség van arra, hogy lássuk repülési útvonalaink környezetét, még a közvetlen látóterünkön kívül eső részét is, valamint láthatóvá váljunk más repülő eszközök számára.

FLARM (A „Flyight Alarm” kifejezésből alkotott betűszó)

A FLARM egy forgalmi információs és ütközéselkerülő rendszer az általános repülés, könnyű repülőgépek és drónok számára. A FLARM berendezéssel ellátott repülőgépek folyamatosan továbbítják saját pozíciójuk adatait egy rádiós modulon keresztül, ezzel lehetővé teszi számukra, hogy más FLARM vevőkészülékeket észleljenek, vagy a földi állomásokon jelenítsék meg helyzetüket. Az intelligens, pályaadatokból interpolált adatok alapján számított megközelítés-figyelmeztetés segít elkerülni az ütközéseket.

A FLARM vevőkészülékekkel ellátott repülési eszközök a használati díjak miatt drágák, ezért csak a vitorlázás és a motoros repülőgépek, valamint a professzionális repülés területén elterjedtek.

FANET+ (Flying ad-hoc Network)

A FANET+ a FLARM technológia továbbfejlesztése, amely speciálisan alkalmazkodik a lassan mozgó repülőgépekhez, mint például siklóernyők, sárkányok és hőlégballonok. A FANET+ adó-vevővel felszerelt készülékek mind a FLARM vevőkészülékei, mind a FLARM földi állomások számára láthatóak. A FANET+ adatot továbbít a FANET+ felszereltségű készülékek között és a FANET+ földi állomásokon keresztül valós időben jeleníti meg a repülőeszközök helyzetét.

A FLARM vevővel felszerelt repülőgépek ütközési figyelmeztetéseket kapnak a FANET+ készülék által biztosított jelek alapján is.

A FANET+ nem rendelkezik a FLARM intelligens ütközési figyelmeztető képességével, mivel a siklóernyők, sárkányok és hőlégballonok általában nem tudják elkerülni a sokkal gyorsabb repülőgépeket. A FANET+ technológia ezáltal sokkal olcsóbb, kisebb és könnyebb, mint a hagyományos FLARM eszközök.

A FANET+ számos kényelmi funkciót is nyújt a biztonsággal kapcsolatos funkciók mellett, például: Ingyenes élő követés több mint 300 OGN (Open Glider Network) bázisállomáson keresztül illetve rövid üzenetek cseréje más pilótákkal.

A FANET+ kompatibilis egyes földi állomásokkal is, pl. HOLFUY időjárás állomásokkal. Várhatóan a jövőben az állomások hálózata gyorsan bővül.

OGN (Open Glider Network)

A FANET+ és a FLARM segítségével létrehozott információk megjelennek az Open Glider Network hálózatán is. Ez a szolgáltatás az interneten keresztül biztosítja a releváns információkat. Így több interneten elérhető OGN-térképes felületen (pl: https://viewair.eu/) megjeleníti az összes aktív FANET+ és FLARM adó-vevővel felszerelt repülő eszközt, azok azonosítójával és pozíció adataival.

A FANET+ technológia előnyei

  • Mindenfajta légi jármű "láthatja egymást" (magán a repülő eszközön elhelyezett készüléken), közvetlen vizuális észlelés nélkül is, így elkerülve az ütközéseket
  • A termikrepülők megfigyelhetik egymást és információt kaphatnak az aktuális termikek pozíciójáról, erősségéről vagy a szélirány változásáról
  • A pilóták üzeneteket küldhetnek egymásnak, pl. a leszálló aktuális szélviszonyairól.
  • Az élő követés külön költség nélkül lehetséges
  • Egy helikopteres mentési művelet távolról is észlelhető. A légijárművek tájékoztathatók, hogy tartsák tisztán a légteret
  • A rendszert folyamatosan fejlesztik további csapat- és vészhelyzeti funkciókkal