close

Ez a weboldal sütiket (cookie) használ a jobb felhasználói élmény érdekében.
Kérem, hogy a részletekért olvassa el adatvédelmi tájékoztatónkat: KATTINTSON IDE

Ozone XXLite2 egyrétegű siklóernyő
search
 • Ozone XXLite2 egyrétegű siklóernyő

Ozone XXLite2 egyrétegű siklóernyő

Single Skin "Competition"

Méret: 16
help_outlineKérdés, árajánlat kérés
Ozone XXLite2 egyrétegű siklóernyő

Ozone XXLite2 egyrétegű siklóernyő

Single Skin "Competition"

Elfogadom az adatvédelmi feltételeket  

Az ernyő árát, és várható szállítási határidejét érdeklődésre, egyedileg adjuk meg!

 • Nagyobb trimmsebesség
 • Gyorsító
 • Könnyű start és leszállás
 • Megnövelt repülési komfort
 • Stabil és gyors manőverezési képesség

Az XXLite2 ultrakönnyű kivitelű, egy kupolarétegű ernyő, melyet komoly Hike&Fly pilóták és alpinisták számára terveztek. A korábbi modellekhez képest sikerült javítani a teljesítményt, a kezelhetőséget, a leszállási tulajdonságokat és növelni a trimmsebességet.

AZ ÖRÖKSÉG

Az első hasonló ernyőt 2012-ben tervezték. Az XXLite volt az első innovatív egyrétegű siklóernyő, mely sorozatgyártásba is került. F*Lite beülővel kombinálva  ez a típus ma is a legkönnyebb repülő eszköz.

AZ ÚJ GENERÁCIÓ

Az XXLite2 egyedülálló belépőél kialakítással rendelkezik, melyet az ipar más területein is „ram-air” megoldásnak neveznek, ami a jármű mozgása által létrehozott dinamikus nyomást jelenti. Az XXLite2-n egy ilyen kialakítású, felfújódó hengeres felület található. Az egyrétegű ernyő ezáltal a hagyományos siklóernyőkhöz hasonló belépőéllel rendelkezik, mely viselkedésében, képességeiben is hasonlóvá teszi ezt a különleges szárnyat alacsonyabb állásszögnél is, lehetővé teszi a nagyobb sebesség elérését és a gyorsító használatát.

START ÉS LESZÁLLÁS

Az ultrakönnyű szerkezetnek köszönhetően a start továbbra is nevetségesen egyszerű. Az ernyő akár a hevederek használata nélkül is a fej fölé emelhető. A csekély startsebesség igény lehetővé teszi, hogy az XXLIte2 néhány lépés után a levegőbe emelkedjen. A tervezőknek sikerült a leszállási tulajdonságokat lényegesen javítani, így már szélcsendben is lágy és kontrollált a landolás.

AKTÍV IDŐBEN

Az egyrétegű ernyővel való repülés egyik jellemző különbsége a hagyományoshoz képest, hogy az ultrakönnyű szerkezet kevésbé nyeli el a levegő mozgása okozta hatásokat, a turbulenciát. Ez szokatlan lehet, és nem teljesen kiküszöbölhető. A tervezőknek sikerült javítaniuk ezen a jellemzőn is. Az XXLite2 kiváló passzív biztonságot nyújt, de használatához szükséges a repülési tapasztalat. A teszt manőverekben az ernyő engedelmes viselkedést mutatott.

 Az XXLite2 két méretben készül. A 16m2-es kisebb változat csupán 1.3kg, mely elképesztően kis méretűre csomagolható össze.

Felhasznált anyagok

 • Top Surface Cloth: Porcher 7000 E71A
 • Rib cloth: Porcher 7000 E29
 • Upper lines: Edelrid 8000U-050/9200-30
 • Mid lines: Edelrid 8000U/190/130/90/50
 • Lower Lines: Edelrid 8000U230/190/130/90/50

EN D* MIÉRT? AZ XXLITE2 EN MINŐSÍTÉSE

Hogy lehetséges, hogy egy EN A jellemzőket teljesítő ernyő EN D minősítést kap? A válasz a minősítési eljárásokban az ernyőgyártók közt dúló furcsa politikai csatározás, mely az Ozone által bevezetett tesztzsinórzat alkalmazása kapcsán kezdődött a Delta típussal. A végeredmény az lett, hogy azon az ernyők, melyek teszteléséhez kiegészítő zsinórzat szükséges, automatikusan „D” minősítést kapnak, függetlenül a teszt eredményétől.  

A XXLite-on a tervezők kombinált A/B sori bekötési pontokat alkalmaztak, melyek nem teszik lehetővé az „EN” eljárás által előírt méretű csukások szándékos előidézését, így ehhez a belépőélen a teszt idejére felhelyezett kiegészítő zsinórokra van szükség. Ezzel a megoldással a tesztek tökéletesen elvégezhetőek és az XXLIte2 esetében az EN A szintnek megfelelő eredményt mutatnak.

Fontos megjegyezni, hogy az EN minősítési eljárás nem írja elő a csukások létrehozatalának módját, csupán azt vizsgálja, hogy a normál repülési állapot hogyan áll helyre ezek után.

Napjainkban a legújabb fejlesztések, pl. a szárnymerevítések következtében több ernyőnél is szükséges a kiegészítő tesztzsinórzat alkalmazása, mely csak a DHV minősítő intézetnél jelenti az automatikus „D” besorolást. Az Ozone nem szándékozik félrevezetni a pilótákat és bízik benne, hogy akik az ő termékeiket választják, megfelelően a helyükön ezeket a szabályokat.  

Az XXLite2 szelíd karaktere és a magas passzív biztonsága az Ozone által leírtakkal van összhangban, nem pedig a minősítők által ráütött „EN D” pecséttel.

GYÁRTÓI INFORMÁCIÓK

E_O_017

Adatlap

Cellaszám
39
Kiterített oldalviszony
5,6
EN minősítés
D
Hozzászólások (0)
Egyelőre nincs vásárlói vélemény.